Tør du å tenke utenfor boksen?

Av Iselin Næss, 20. mai 2020 Del: Facebook Twitter

Hun har tegnet mer enn 600 laftebygg i Norge. Hun bor i laftehus og har egen laftehytte; to bygg i hver sin stilretning. Hun er hun en av de fremste arkitektene på laftebygg i Skandinavia. Møt Laftekompaniets arkitekt Cathrin Berg-Heggenes.

Som arkitekt i Laftekompaniet har Cathrin Berg-Heggenes vært med på reisen helt fra selskapets begynnelse på slutten av 90-tallet. Hun har også vært sentral i utviklingsarbeidet med Laftekompaniets Timberframekonstruksjon, men fortsatt gjenstår drømmeprosjektet i skisseblokka – hun venter på kundene som tør å tenke utenfor boksen!

Har du en filosofi som ligger til grunn for alt du skaper?

Et bygg må først og fremst være tilpasset tomta den skal stå på og det må være harmonisk med gode proporsjoner både på bygget og i detaljer - samtidig som det er funksjonelt. Hver kvadratmeter har en kostnad, så det gjelder å utnytte dem godt.

Hva er du opptatt av når du skaper nye hytter?

Det er viktig for meg å bli kjent med kunden og å skape en god relasjon. Når vi setter i gang nye prosjekter er jeg først og fremst opptatt av å finne ut hva kunden ønsker. Hvilke forventninger de har, hva slags form og størrelse på bygget de ser for seg, hvilke behov hytta skal dekke, hvem- og hvor mange som skal bruke hytta.

Jeg tegner aldri et prosjekt kunden ikke føler eierskap til ei heller et prosjekt jeg ikke kan stå for – og det er nettopp kombinasjonen av min erfaring og kundens drømmer som skaper et unikt og vellykket prosjekt.

Hva blir du inspirert av?

Jeg blir oftere inspirert av enkeltstående elementer, detaljer og bilder fra flere personer og arkitekter – heller enn av én enkeltperson eller et enkelt byggverk.

Men jeg er veldig glad i arkitektur fra alpene - Italia, Østerrike og Sveits. Alt i fra den veldig gamle stilen til den moderne chalet-typen. Her vil jeg også inkludere den litt spesielle Walser-stilen i Nord-Italia – hvordan de plasserte byggene sine i terrenget, og hvordan de får det til å se så harmonisk og godt ut.

Da jeg gikk på skolen var min store helt Antoni Gaudi. Det har ikke så mye med laft å gjøre, eller fritidsboliger, men han hadde en utrolig evne utfordre konvensjonelle arkitektoniske og kunstneriske løsninger, og han ble kjent for sin unike, organiske stil inspirert av naturlige former.

Hva er du mest stolt av å ha skapt hittil?

Etter å ha fått gleden av å være med å prosjektere og tegne rundt 600 fantastiske hytter, er jeg allikevel sikker på en ting; det er mye som enda ikke er tegnet. Det gir meg en gnist og en iver etter å tegne og skape mer; noe unikt, noe annerledes – gang på gang. Det er viktig å beholde sulten.

Når det er sagt; det er ganske kult å tenke på at Hovden Lodge – midt i alpinbakken på Hovden – var min idé. En idé som kom etter en samtale og en befaring med Tom Vadsli. Han gav meg tilliten til å tegne 13 leilighetsbygg i hjertet av Hovden. Det var også her Timberframe-konseptet startet for fullt, noe som også har løftet oss videre i utviklingen til der vi står i dag.

Hva motiverer deg som hyttearkitekt?

Vi har mange kunder som ønsker seg noe nytt og annerledes med laft, og det gjør jobbhverdagen min svært spennende. Jeg venter alltid på dem som tør å tenke utenfor boksen. I tillegg syns jeg laft er et spennende byggemateriale med mye muligheter og gode egenskaper - undervurdert i moderne byggestil. Ikke minst kombinasjonen av laft og andre byggemåter gir nye og spennende muligheter.

Utfordringer som havner litt «utenfor boksen» er kanskje det som gir med mest energi i hverdagen.

Hva legger du i uttrykket «tenke utenfor boksen»?

Dem som ser mulighetene i laft; som tør å tenke både tradisjon og nyskapning. Som tør å skape noe tidløst, men som fortsatt har sjel. De er heller ikke så opptatt av begrensninger men tør å prøve nye kombinasjoner med både materiale og arkitektur.

Relaterte nyheter, arrangementer og lanseringer.

Se alle nyheter