Laftekompaniets Timberframe er et pionerarbeid i utviklingen av det tradisjonelle laftebygget.

Av Iselin Næss, 16. april 2020 Del: Facebook Twitter

Som leverandør av avanserte hyttekompleks og fritidseiendommer søker vi kontinuerlig inspirasjon og innovative løsninger for å utfordre dagens standard innen arkitektur og funksjon. Timberframe er et eksempel på dette.

Timberframe – et moderne løft for laftehytta

Den tradisjonelle laftehytta er preget av sin tid med små vinduer, lav takhøyde og romstørrelse begrenset av makslendene på laftestokkene. Ikke særlig forenlig med dagens krav og ønsker. Timberframe kjennetegnes av det kraftige rammeverket og den geniale trekonstruksjonen som gir arkitekten helt nye muligheter. Særlig muligheten til å integrere store vindusflater og bygge store rom og saler. Inspirert av amerikanske lodger og chaleer fra Tirol i mellom-Europa, utviklet Laftekompaniet sin egen Timberframe-konstruksjon tilpasset norske krav og byggestil.

Pionerarbeid av Laftekompaniet

Timberframe er blitt stående som et pionerarbeid innenfor lafteteknikken. Utviklingen åpnet for mange nye bruksområder og muligheter for arkitekten, både innenfor arkitektoniske uttrykk og funksjon. Plutselig kunne man kombinere den tradisjonelle byggemetoden med et mer moderne uttrykk der store vindusflater, god takhøyde og luftige rom var sentrale elementer i arkitekturen.

Kompliserte konstruksjoner og byggeteknikk

Utviklingsarbeidet krevde flere år for å komme frem til de beste løsningene. Timberframe-konseptet, slik det var kjent fra amerikanerne, hadde en røff form med rundtømmer og «motorsag-finish». En annen utfordringen var at tradisjonell laftevegg synker 3-4% igjennom den første tiden der Timberframe ikke gjør det, noe som skapte store byggetekniske utfordringer. Utfordringen lå i å komme opp med noe som tilfredsstilte Laftekompaniets egen kvalitetsstandard og levde opp til norske byggeforskrifter og miljøstandard.

Det første norske Timberframe-bygget

Laftekompaniet presenterte det første norske Timberframe-bygget på Byggemessen i Lillestrøm i 2006. Det samme bygget ble demontert og tjener i dag som prosjektsenter for Laftekompaniet på Kapp. Det første store prosjektet med Laftekompaniets skandinaviske Timberframe-konsept var på Hovden Alpin Lodge i Setesdal i 2007. Siden den gang har det pågått en kontinuerlig videreutvikling og Laftekompaniet har til nå bygget mer enn 250 Timberframe-bygg i Norge.

Relaterte nyheter, arrangementer og lanseringer.

Se alle nyheter