Derfor bør du bruke arkitekt til å oppfylle hyttedrømmen

Derfor bør du bruke arkitekt til å oppfylle hyttedrømmen

Har du planer om å bygge hytte? Dersom du ønsker deg en unik og skreddersydd stil, kan et samarbeid med en kvalifisert arkitekt være løsningen!

Egendefinert design
Å bygge hytte kan på mange måter være et utfordrende prosjekt, enten du skal bygge ved sjøen, i skogen eller på fjellet. Det er viktig at både design og uttrykk står i stil med omgivelsene, i tillegg til at designet passer for de som skal bruke hytta. For at du og familien skal få mest mulig ut av hytteopplevelsen, bør derfor design og funksjonalitet samsvare med hvem dere er. Dette er enklere sagt enn gjort.

Mange sitter på gode ideer om hvordan de ønsker at drømmehytta skal fremstå ferdigstilt, men glemmer detaljer som kan påvirke byggets sanne potensiale. Et eksempel på dette er en planløsning som ikke utnytter det fulle arealet. En arkitekt har et trent blikk for å se de gode løsningene, slik at du som eier får mest mulig ut av tomten.

Arkitektbygg vs modulbygg
Mange tror kanskje at det å bygge en arkitekt-tegnet hytte er mye dyrere enn modulbygg. Dette er kun en myte ifølge arkitekten Cathrin Berg-Heggenes. Hun jobber for Laftekompaniet, og er hytteleverandørens egen in-house arkitekt. Med over 25 års erfaring i faget, har hun den siste tiden opparbeidet seg spesialkompetanse innen stavlaft, håndlaft og timberframe. Hun er i stor grad en nøkkelperson for hvordan timberframe-stilen har utviklet seg i det norske markedet.

For Berg-Heggenes er det tydelig at arkitektbygg åpner for flere muligheter, og egner seg for de som bryr seg om byggets funksjonalitet – både innvendig og utvendig.

Jeg mener de aller fleste er tjent med å få en hytte som er tilpasset seg selv, familien og egen tomt. Dermed vil man kunne utnytte hver kvadratmeter som skal bygges, sier hun.

Hun påpeker at modulbygg gjerne er standardisert, noe som gir lite rom for fleksibilitet og individuell tilpasning.

Fordelen ved å bruke arkitekt handler ikke bare om tilpasset funksjonalitet, men også det estetiske uttrykket det gir. Mennesker er forskjellige, så hvorfor skal vi bygge likt?

Bli med i tegneprosessen
Selv om det er arkitekten som sitter på kunnskap om å skape de beste løsningene for et bygg, er det viktig å huske at det faktisk er kunden som skal ha sluttproduktet. Det er derfor en fordel for begge parter å kommunisere godt gjennom hele tegneprosessen, slik at kunden får mest mulig ut av det planlagte budsjettet. Måten Berg-Heggenes jobber på, sørger for at kunden får være med i prosessen fra første stund.

Jeg tegner en layout som jeg mener passer for kunden, både estetisk og funksjonelt. Designet skal i tillegg stå i stil med tomten, og sammen lager vi det optimale. Alle bygg fra Laftekompaniet bærer preg av en egen og unik kvalitet, forklarer hun.

Gi hytta personlighet
For å få det så koselig som mulig, bør man fokusere på hyggelige soner i alle rom. Det handler om å skape en atmosfære som utstråler varme og kos, uansett om man er to eller tjue personer på hytta. Dette kan være utfordrende, men ikke umulig så lenge ting planlegges med arkitekten fra starten.

Et annet tips er å tenke over på forhånd om det er ønskelig å innrede med arvede antikviteter, eller andre gjenstander med affeksjonsverdi. Disse tingene bidrar til å gi hytta personlighet. Ved å tilrettelegge plass for slike gjenstander unngår du den typiske "utstillingslokalet-følelsen", og sørger for at de integreres på en naturlig og stilfull måte.

Velg riktig arkitekt for jobben
God dialog skaper tillit. Berg-Heggenes anbefaler alle som skal tegne sin drømmehytte, å velge en arkitekt som de føler de kan snakke med. Arkitekten må ha evne til å lytte og fokuserer på hva kunden ønsker, men samtidig være ærlig om hva som lar seg gjennomføre. Pass på at du velger en arkitekt som har erfaring på området, og samtidig har kjennskap til de materialene du ønsker å bygge med. Det er dumt å velge en arkitekt som er god på forretningsbygg til å tegne en tømmerhytte, påpeker hun.

For deg som er opptatt av unik design, kvalitet og god planløsning, vil det lønne seg å engasjere en arkitekt. Det er blant annet mulig å legge inngangspartiet der hvor vinden ikke transporterer snø, eller sørge for at du får en vindstille uteplass. For deg som setter pris på litt luksus, er kanskje drømmeutsikt fra sengen noe som står høyt på ønskelisten. En arkitekt kan tilrettelegge for ulike praktiske løsninger. Hyttedrømmen blir ikke oppfylt av kun et ferdigstilt bygg. Følelsen av å være i et hjem hvor man kan tilbringe kvalitetstid med familie og venner må også være tilstede.